In de gemiddelde voetbalkantine wemelt het van de plastic flesjes en bekertjes. Dat moet anders kunnen, vonden Dries Dijkstra en Erwin Rieff (duo-voorzitter van voetbalvereniging SVF Cothen). Niet zo’n vreemde gedachte, aangezien Erwin in het dagelijks leven Key Accountmanager Corporate Sales bij SUEZ is. Met bijval van andere leden en vrijwilligers, ontstond er een eerste verduurzamingsslag. Het resultaat? Een halvering van het restafval én minder kosten voor de club.
Op dit moment scheiden we karton, plastic, frituurvet, groenafval en restafval
Erwin vertelt: “we zijn op dit moment bezig met een verduurzamingsslag om afval beter te scheiden, maar ook om afval te voorkomen. Het gaat vooral om bewustwording. Alles wat we nu doen, is ontstaan op vraag vanuit onze leden. Er is steeds meer aandacht voor een gezonde cultuur. We zien de consumptie van verse appel- en sinaasappelsap toenemen, er is veel discussie over roken en gezond eten in en rondom sportkantines en sportcomplexen Bewust en duurzaam afvalmanagement past in deze ontwikkeling. Mensen zijn steeds kritischer op afval en het gebruik van plastic. Het is niet meer normaal om alles maar gewoon weg te gooien.”
Scheiden aan de bron
De vereniging had al een contract met SUEZ. Er stond een rolcontainer voor restafval die een keer in de week werd geleegd. “Toen Dries daar het plastic uit gingen halen, leidde dat al direct tot een halvering van de hoeveelheid restafval. We zijn nu aan het bekijken waar er nog allemaal winst valt te behalen. Op dit moment scheiden we al karton, plastic, frituurvet, metalen en groenafval. Met behulp van de gratis Toolkit van SUEZ snapt iedereen wat in welke bak mag.”
Frituurvet
Frituurvet is een project dat nu de prioriteit heeft, vertelt Erwin . “Het frituurvet uit onze kantine wordt ingezameld door een gespecialiseerd bedrijf om er biodiesel van te maken. In eerste instantie zamelden we alleen het frituurvet vanuit onze eigen kantine in, maar nu zijn we ook begonnen met het inzamelen van het frituurvet van onze leden. Zo verdienen wij er nog een centje mee bij.”
Plastic
Een ander aandachtsgebied is het plastic. “Bij ons restafval zien we heel veel plastic flesjes. We zijn nu op zoek naar een fancy inzamelmiddel zodat we deze stroom ook makkelijk aan de bron kunnen scheiden. Ik heb hierover al contact met de marketingafdeling van SUEZ, maar ook met bijvoorbeeld frisdrankproducenten, om te kijken of we tot een ludieke oplossing kunnen komen om deze flesjes uit het restafval te houden.”
Afval voorkomen
Naast scheiden aan de bron, vinden de vrijwilligers van de barcommissie het belangrijk om afval te voorkomen. “Zo zagen we dat er in de kantine heel veel plastic bekertjes eenmalig werden gebruikt voor bier en frisdrank. Samen met onze dranken leverancier pakken we dit nu op. We gaan deze bekers vervangen door harde kunststof bekers die we meermaals kunnen gebruiken.”
Meer mogelijkheden
Door alle maatregelen en vooral het grotere bewustzijn, is het restafval imiddels gehalveerd. Erwin kijkt al voorzichtig naar nog meer mogelijkheden. “Er valt ook nog wel wat te winnen op het gebied van koffiebekers, dat kan de volgende stap zijn. Maar die bewustwording is echt het belangrijkste. Ik weet zeker dat dit concept te kopiëren is naar andere sportkantines, er is nog veel winst te behalen.”
Bekijk het gehele artikel via de volgende link: